lindahansen4

Linda Hansen
Naevus Flammeus
30. april – 20. maj 2016

Museumsbygningen
Spekulationer og forestillinger om modermærket med den medicinske betegnelse Naevus Flammeus er mange, og mærkerne er den dag i dag fortsat genstand for fascination og mystik.
”I antikkens Grækenland fandtes orakler, som spåede ud fra modermærker, og filosoffer beskrev, hvordan mærkerne opstod: Når en gravid kvinde var omgivet af gudestatuer og malerier, kunne disse formmæssigt smitte af på fosterets udseende. Disse oldgræske idéer bevarede længe en vis indflydelse. Det danske ord “modermærke” udspringer sandsynligvis af denne forestilling, der i århundreder var folkeligt udbredt.” Skriver Karen Lisa Salamon, Lektor, Phd. Institut for Antropologi, Det Samfundsvidenskabelige Fakultet, Københavns Universitet.

Linda Hansen har i sit fotografiske arbejde ofte taget afsæt i minoriteter, oplevelse af individualitet og fokuseret på blikkets rolle i fotografiet. Hansen har med tidligere serier som Life in Plastic og Linda Hansen skabt fundament for at undersøge. Her ved at portrættere en række mennesker med modermærker og dermed også undersøge og udfordre det blik, der møder dem. Mærket skyldes en medfødt udviklingsforstyrrelse i hudens små kar, og det er som regel synligt allerede ved fødslen, hvor det forekommer hos omkring 0,3 % af alle nyfødte. Fremtoningen kan have forskellig form og størrelse, fra et par millimeter til at dække store hudområder. Mærkerne kan forekomme over hele kroppen, men langt de fleste ses i ansigtet eller på halsen. Et modermærke går ikke væk med alderen. Typisk bliver det gradvis mere markant.

Linda Hansen bryder med etablerede visuelle normer, når hun endnu engang tager fat i et nicheemne. Med bog og udstilling samler hun fotografier, der repræsenterer en gruppe modige mennesker, som er en del af et fællesskab, hvor 0,3% er ny norm. Stolte viser de deres unikke mærker frem.