Camilla Berner

Jordforbindelser – Dansk maleri 1780-1920 og det antropocæne landskab 

Jordforbindelser er en visionær udstilling, der diskuterer et af vor tids vigtigste og mest akutte spørgsmål på en helt ny måde: Historisk kunst og geografisk udkant mødes og giver klimaspørgsmålet den jordforbindelse, der kan kvalificere refleksion, debat og handling.

Landskabet, naturen og vores omgivelser har ændret sig dramatisk i de sidste 200 år. Vi lever i den antropocæne tidsalder, hvor menneskets påvirkning af naturen går så vidt, at den kan aflæses geologisk.

Udstillingen byder på en perlerække af landskabsmalerier af C.W. Eckersberg, Johan Th. Lundbye, Vilhelm Hammershøi og Fynboerne fra 1800-tallet og ind i starten af 1900-tallet, alle indlånt fra danske museer og private samlere. Disse kunstnere fortolkede landskabernes store forandringer i tæt dialog med naturvidenskaben, og sammen med naturvidenskabelige genstande knyttet til geografi, geologi og landbrugsudvikling fortæller malerierne historien om menneskets aftryk i landskabet.

Kunsten i dag tilfører nye perspektiver på landskabsmaleriet, idet to markante samtidskunstnere, Camilla Berner og Rune Bosse, er blevet inviteret til at skabe værker til udstillingen.

Til udstillingen har Camilla Berner bygget en pavillon med inspiration i den pavillon Faaborg Museums stifter Mads Rasmussen byggede i Svanninge Bakker. Pavillonen kan findes i Svanninge Bakker ved talerstolen nordvest for Resturant Skovlyst, Odensevej 169. Guide til Camilla Berners pavillon

Bag udstillingen ligger flere års forskning, og der er til udstillingen udgivet en bog i samarbejde med Aarhus Universitetsforlag. Her fortæller bogens syv forfattere om landskabets forandring og menneskets påvirkning af naturen fra 1800-tallet og frem til i dag

Læs mere om bogen HER.

Udstillingen er et samarbejde mellem Faaborg Museum, Fuglsang Kunstmuseum, Ribe Kunstmuseum og Den Hirschsprungske Samling, København.

Udstillingskoncept: Gry Hedin (Faaborg Museum), Gertrud Oelsner (Den Hirschsprungske samling) og Thor J. Mednick (University of Toledo).

Tak for støtte til udstillingen og den ledsagende publikation:

15. Juni Fonden / Augustinusfonden / Beckett-Fonden / Den A. P. Møllerske Støttefond / Det Obelske Familiefond / Kulturministeriets Forskningsudvalg

I forbindelse med udstillingen er der produceret fem video-podcasts, hvor markante stemmer i den offentlige debat samt de to samtidskunstnere fortæller om deres jordforbindelser. Varighed: 5-7 min. Se dem på hjemmesiden.

Se video med Camilla Berner om udstillingen