Camilla Berner, 2018

Jordforbindelser. Dansk maleri 1780-1920 og det antropocæne landskab

2. februar 2019 – 28. april 2019

Den Hirschsprungske Samling
Stockholmsgade 20
2100 København Ø

Naturen har ændret sig dramatisk de sidste 200 år. Områder er blevet opdyrket og byer og veje har erobret land. Klimaet forandrer sig og mennesket sætter sig spor overalt. Udstillingen Jordforbindelser. Dansk maleri 1780-1920 og det antropocæne landskab leverer nye vinkler til den aktuelle diskussion om de globale klimaforandringer.

I særudstillingen undersøges de historiske rødder, der vokser under nutidens antropocæne landskab, hvor menneskets indgriben er blevet så markant, at den kan aflæses geologisk. Udstillingen sætter spot på jord, landskab og menneskets aftryk i naturen og viser, hvordan malerne allerede i 1800-tallet fortolkede landskabernes store forandringer i tæt dialog med naturvidenskaben.

Udstillingen byder på hovedværker fra hele 1800-tallets danske landskabskunst af blandt andre C.W. Eckersberg, J.Th. Lundbye, Vilhelm Hammershøi, Fritz Syberg og Peter Hansen. Sammen med malerierne vises naturvidenskabelige genstande knyttet til geografi, geologi og landbrugsudvikling. De to anerkendte samtidskunstnere Rune Bosse og Camilla Berner tilføjer en aktuel dimension på emnet med nye værker, som er lokalt forankrede og stedspecifikke.

Udstillingen er resultatet af et samarbejde med Faaborg Museum, Ribe Kunstmuseum, Fuglsang Kunstmuseum og Den Hirschsprungske Samling.

Forskningsbaseret publikation

Forud for udstillingen ligger flere års forskning, som formidles i den spændende bog Jordforbindelser udgivet i samarbejde med Aarhus Universitetsforlag. Heri fortæller bogens syv forfattere om landskabets forandring og menneskets påvirkning af naturen fra 1800-tallet og frem til i dag. Bogen kan købes i museets fysiske butik og på vores webshop her.