bentholstein1

BENT HOLSTEIN      ….as if standing on fishes

GALLERI KANT
ST.KONGENSGADE 3, Baghuset
1264K

 5.februar – 5.marts 2015
Åbent: TIR-FRE 12-18    LØR 11-16
Ferniserinfg Fredag den 5.februar 2016  17-19 

 

“…as if standing on fishes”

Bent Holstein

Det er en fornøjelse at byde velkommen til galleriets første soloudstilling med værker af Bent Holstein. “As if standing on fishes” er titlen på udstillingen, som indeholder en række nye fotografiske billeder med maleriske bearbejdninger samt deciderede malerier i abstrakt form.

Udgangspunktet for Holsteins visuelle udtryk har i årevis været den landskabelige oplevelse, set og følt på de utallige rejser, kunstneren har foretaget til både nær og fjern – hvor fascinerende syn har fundet sted.

F.eks. tidevandets dramatiske spil ved Florida Keys, når bølger strømmer frem, og himlens farver skifter fra rosa til sort. Eller når ebbe gør det muligt at sejle ud i en båd og stige af på lavvandede områder for at fiske. Og ikke kunne skelne vand fra land på grund af tågebanker. Men også udsigten til Sloveniens drømmelignende floddale, bjerge og skove. Eller, helt enkelt, træer og grenes skønne fremtrædelser i det danske landskab.

Alt sammen erfaret af Holstein og videregivet til billederne. Men aldrig på en direkte genkendelig måde, hvilket udstillingens arbejder illustrerer. Til trods for brudstykker af naturscenerier, som i de fotobaserede værker, og hentydende titler, kan fremstillingerne ikke stadfæstes, men forbliver uindfangelige stemninger – båret frem af farveharmonier og lysindfald. Samtidig markerer de kunstnerens udvikling fra en mere kontrolleret æstetik til en, på én gang, flydende og svævende billedverden med romantiske toner. Toner vi kan lytte til og lade os bevæge af.

Ligesom ved læsningen af Rilkes digt “Moving Forward”, hvis sidste linjes ord  “as if standing on fishes” udstillingens titel henviser til. Som en påpegning af Holsteins og digterens fælles holdning i opfattelsen af altings naturligt bevægelige liv, hvor statiske ståsteder ikke er mulige. Og i virkeligheden heller ikke ønskværdige. Det er derimod åbninger og udsyn. Også foran billedkunsten.

Bent Holstein (1942) bor og arbejder i København. Holstein er repræsenteret på flere danske museer samt i en lang række internationale samlinger, heriblandt: Statens Museum for Kunst, Designmuseum Danmark, ARoS, Aarhus Kunstmuseum, The City of Paris Collection, Paris, Mark Rothko Art Center, Daugavpils (Letland), National Gallery of Art, Washington, og Museum of Modern Art, New York.

 Nicola Campion 2016